Als je voor de keuze staat een dekbed aan te kopen, stelt zich uiteraard de vraag ‘welk dekbed past bij mij’? In dit artikel lees je welke dekbedden er zoal bestaan, wat hun eigenschappen zijn en voor welke personen welk dekbed het meest geschikt is. Laat je inspireren!

Welke soorten dekbedden bestaan er zoal?
Voor je dekbed heb je de keuze tussen 100% natuurlijke vulling, 100% kunststof vulling of een mengeling van deze twee. Natuurlijke vulling kan bijvoorbeeld echte dons zijn. Je mag er in principe van uitgaan dat natuurlijke vulling het minste weegt. Het aantal gram per m2 is heel wat minder dan bij een dekbed met kunststof vulling. Het is inderdaad wel even wennen als je van een dik deken plots overschakelt naar een natuurlijk donzen dekbed. Sommige mensen vinden een dergelijk dekbed zelfs te licht. Het voordeel van een natuurlijk donsdeken is dat het zeer goed isoleert. Als je een koukleum bent, is dit wel ideaal voor jou. En sommigen laten hun natuurlijke donsdeken ook in de zomer op bed liggen. Het blijkt zelfs te isoleren tegen de warmte!

Elke vulling heeft zijn specifieke kenmerken
Zoals je hierboven al las: echte dons is een lichtgewicht en isoleert heel goed. Echter is een dekbed met dons niet zo makkelijk in onderhoud. Je kunt het bijna niet zelf wassen en om de zoveel jaar moet je het bij voorkeur laten bijvullen. Een donsdeken met kunststof vulling is daarentegen makkelijk zelf schoon te houden. Het kan eenvoudig in je wasmachine. Kunststof donsdekens zijn niet zo isolerend als dekbedden met dons. Daarom maakt men ze dikker, maar het gewicht is dan ook hoger dan bij dons.

Een dekbed voor de vier seizoenen
Een dekbed met dons kan in alle seizoenen gebruikt worden. Bij donsdekens met een gemengde vulling of een vulling met kunststof zit het enigszins anders. Daarom hebben producenten van dekbedden met kunststof vulling het vier-seizoensdekbed uitgevonden. Dit bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden die je makkelijk aan elkaar kunt vastpinnen. Het ene is dikker dan het andere. Op die manier kun je je dekbed aanpassen aan de vier seizoenen: in de zomer kies je voor het dunne, in de lente en herfst kies je voor het dikke en in de winter pin je de twee aan elkaar.

Een tweepersoons- of twee eenpersoonsdekbedden?
Wij zouden gebruikers van dekbedden aanraden om elk zijn of haar eigen dekbed te kiezen. Zo kun je je dekbed op je eigen eisen afstemmen en meteen heb je ook geen last van een dekbed dat door je partner weggetrokken wordt.