Bomen zijn overal te zien en lang niet iedereen staat erbij stil dat ook zij soms verzorging nodig hebben. Die verzorging kan in allerlei vormen komen, maar onderaan de streep is het de bedoeling dat de boom er gezonder van wordt en geen gevaar vormt voor de directe omgeving. Daarom is het verstandig om de boomverzorging over te laten aan een expert, maar wat doet die expert precies?

 

Het planten
Door bomen goed en zorgvuldig te planten geef je ze een uitstekende start. Maar hoe weet je zeker dat je boom op de juiste manier geplant wordt? Daar is een kennersoog voor nodig, wat komt in de vorm van een boomverzorger. Deze weet namelijk precies welke boom het beste gedijt bij welke manier van planten. Sommige bomen beginnen het leven graag diep in de grond, anderen juist niet. En sommige bomen groeien goed als ze omringd worden door andere bomen en planten, terwijl andere bomen juist liever alleen staan. Door dit goed te doen, creƫer je de best mogelijke omstandigheden voor een jonge boom om goed in te kunnen groeien. Eenmaal geplant, worden jonge bomen ook vaak verankerd. Dit, om ze te beschermen tegen harde wind of scheefgroei. Verankering begeleidt de jonge bomen en zal ze op de lange termijn flink sterker maken.

Het snoeiwerk
Bomen snoeien is ook echt een vak apart. Het is belangrijk, omdat een goed gesnoeide boom gezond is en geen gevaar vormt voor de omgeving. Immers, als de takken van een boom uit de kluiten groeien en topzwaar worden, kan het voorkomen dat ze afbreken en naar beneden vallen. En loopt er dan iemand onder, dan kan dat heel vervelend aflopen. Door de bomen tijdig en grondig te snoeien, houd je ze niet alleen gezond, maar voorkom je ook dat te zware takken voor problemen gaan zorgen. Dat snoeiwerk kan op meerdere manieren gebeuren; door ze te toppen zorg je ervoor dat de zij- en bovenkant niet te veel uitgroeit, terwijl knotten inhoudt dat je de takken van de bomen tot aan de oorsprong afknipt en ze zodoende sterker laat teruggroeien.

 

Bomen verplaatsen en verwijderen

Soms is er gewoon geen plek meer voor een boom en zal hij verplaatst moeten worden. Ook kan het gebeuren dat een boom te ziek is, of te oud, om elders nog een goed leven te kunnen krijgen. In beide gevallen wordt de boom dan weggehaald uit zijn omgeving. In het ene geval zoekt de boomverzorger een goede plek in een nieuw stuk grond, terwijl in het andere geval de boom geveld wordt. In beide gevallen is het verstandig om het te laten doen door iemand die ervaren is en zodoende weet wat erbij komt kijken als een boom moet worden verwijderd. Als je hem verplaatst moet de boom worden uitgegraven en zo secuur mogelijk worden verplaatst, terwijl een omvallende boom voor genoeg gevaren kan zorgen. Een goede boomverzorger neemt die gevaren weg en haalt de boom veilig en nauwkeurig neer, zodat hij geen problemen geeft voor anderen en in alle rust weggehaald kan worden.

Gratis stockfoto met biologisch, boom, boom achtergrond