Een parketvloer is een echte aanwinst voor je huis. Niet alleen is zo’n vloer erg stijlvol en komt hij in elk soort interieur tot zijn recht, bovendien voegen het natuurlijke patroon en kleurvariaties van het hout karakter en stijl toe aan je woning. Parket is een duurzaam en hoogwaardig materiaal waar je jarenlang plezier van hebt. Het voelt aangenaam onder je voeten en het hout werkt isolerend, wat altijd een groot voordeel is. Natuurlijk vraagt zo’n parketvloer ook voor onderhoud en verzorging. Door je parket goed te onderhouden, blijft hij jarenlang mooi. Hier lees je hoe je je parketvloer met de beste zorgen kunt omringen.

Dagelijks onderhoud

Om echt levenslang plezier te hebben van je parketvloer, is het belangrijk om er elke dag een beetje tijd aan te besteden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je vloer dagelijks moet gaan boenen! Door elke dag met je stofzuiger over je vloer te gaan om stof en vuil te verwijderen, doe je al heel veel. Zorg er wel voor dat je een zachte borstel of stofwisser gebruikt om dat te doen, zodat je geen krassen maakt.

Sporadisch onderhoud

Verder is het belangrijk om je parketvloer af en toe te dweilen met een licht vochtige dweil. Parket reinigen doe je met een speciale parketvloerreiniger. Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die verknoeien je prachtige houten vloer.  Ook je poetsmateriaal moet aangepast zijn aan je vloer. Gebruik dus zeker geen schuurborstel of andere harde borstels, want die maken krassen op je vloer. Verder is het gebruik van houtolie ideaal om je vloer te beschermen en te behandelen. Zo’n houtolie beschermt je vloer tegen vocht en houdt hem ook flexibel, waardoor hij minder snel gaat splijten of barsten. Zo hou je je vloer altijd in topvorm.

Aandachtspunten

Je parket reinigen is dus geen grote taak, maar het is niet het enige wat je moet doen om je parketvloer mooi en proper te houden. Door bepaalde dingen in het achterhoofd te houden, zorg je ervoor dat je vloer er altijd mooi en netjes bij ligt. Zo is het heel belangrijk om gemorste vloeistoffen meteen op te kuisen. Zelfs wanneer je je vloer trouw met houtolie onderhoudt, kan vocht dat te lang blijft liggen, schade toebrengen aan je parket. Het is ook een goed idee om vilten onderzettertjes onder je meubels en stoelpoten te bevestigen. Op deze manier maak je zeker geen krassen wanneer deze meubels verschoven worden. Denk er ook aan om een deurmat te voorzien. Als er geen zand en vuiligheid mee naar binnen komt, kun je preventief je parketvloer beschermen. Een laatste aandachtspunt wanneer je de gelukkige bezitter van een parketvloer bent, is het controleren van de luchtvochtigheid in huis. Luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je parketvloer gaat krimpen of gaat uitzetten. Gebruik dus een luchtbevochtiger of een ontvochtiger wanneer je merkt dat je houten vloer hinder ondervindt van de luchtvochtigheid in huis.