In steeds meer gebouwen zien we tegenwoordig een ventilatiesysteem terug. Dit systeem is niet direct verantwoordelijk voor de temperatuur in een ruimte, maar zorgt voor voldoende zuurstof. Overweeg jij ook al lange tijd om zo´n systeem aan te schaffen voor jouw bedrijf? Dan schrik je mogelijk van de prijs van een ventilatiesysteem. Hierdoor besluit je de aankoop mogelijk op de lange baan te schuiven. Zonde, want een ventilatiesysteem brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

Er komt voldoende zuurstof binnen
Het hart is de motor van ons lichaam, zuurstof de brandstof. In de buitenlucht zit voldoende zuurstof, maar in veel gebouwen daalt het zuurstofgehalte tegenwoordig. Dit is het gevolg van de steeds beter wordende isolatie. Deze isolatie houdt warmte beter vast, maar zorg er ook voor dat het voor verse, zuurstofrijke lucht lastiger is om binnen te komen.

Te weinig zuurstof in een huis of bedrijfspand kan nadelige gevolgen hebben. Zo voel jij je bijvoorbeeld sneller moe bij een gebrek aan zuurstof. Dit zorgt ervoor dat je minder productief wordt. Te weinig zuurstof heeft daarnaast invloed op jouw concentratievermogen. Je bent namelijk minder geconcentreerd wanneer jouw lichaam te weinig zuurstof krijgt. Thuis ervaar je dit misschien niet als een probleem, maar op de werkvloer mogelijk wel. Je hebt minder zin om te werken en je verzet daarnaast ook nog eens minder werk.

Vocht wordt afgevoerd
Het menselijk lichaam produceert dagelijks behoorlijk wat vocht. Een deel van dit vocht plassen en zweten we uit. Ook bij het ademen komt er vocht vrij. Wanneer er geen goede ventilatie is, kan uitgeademde vocht nergens heen. Hierdoor kan het op den duur nogal vochtig worden in een ruimte. Dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor werkplekken.

Wanneer vocht nergens heen kan, kunnen er problemen ontstaan. Zo gedijen schimmels beter in een vochtige ruimte. Daarbij komt dat een hoge luchtvochtigheid voor gezondheidsklachten kan zorgen. Met behulp van een ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vocht afgevoerd wordt. Hierdoor is er altijd sprake van gezonde lucht in een ruimte.

Verschillende vormen van ventilatie
Er zijn mensen die ventileren door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit zorgt voor frisse lucht en bovendien wordt vocht hierdoor verdreven. De temperatuur in ons land laat het alleen niet toe om het hele jaar op deze manier te ventileren. Wil je geen omkijken hebben naar de ventilatie van een gebouw? Kies dan voor een ventilatiesysteem. Tegenwoordig zijn hier verschillende systemen voor. Deze kun je gebruiken in een woonhuis, maar ook in een bedrijfspand.

Indien je wilt zorgen voor een goed binnenklimaat, raden wij je aan om voor mechanische ventilatie te kiezen. Bij dit systeem wordt verse lucht op een natuurlijke manier aangevoerd en ‘vervuilde’ lucht mechanisch afgevoerd. Er is sprake van continue luchtverversing, waardoor er een optimaal binnenklimaat ontstaat. Kies je voor mechanische ventilatie? Dan hoef je niet bang te zijn voor geluidsoverlast. Nee, want dit systeem werkt met stille gelijkstroommotoren. Daarbij komt dat de ventilatie-units weinig stroom verbruiken, waardoor je deze ventilatie nauwelijks terugziet op jouw energierekening. Kortom: een ventilatiesysteem is goed voor het binnenklimaat, maar ook voor jouw portemonnee.