Bouwen of verbouwen is meer dan alleen een huis of een ander gebouw neerpoten. Je kunt bouwen en verbouwen zien als een proces, waarbij je een combinatie van materialen, gereedschappen, maar ook van vaardigheden en talenten nodig hebt om een stevige en duurzame structuur neer te kunnen zetten. In deze tekst worden twee essentiële onderdelen belicht die je nodig hebt om van elk bouwwerk een succes te maken. 

Bouwen aan de basis

Wanneer je je een bouwwerf voor de geest haalt, zal daar altijd een betonmolen bij aanwezig zijn. Zo’n betonmixer is dan ook echt onmisbaar gereedschap wanneer je gaat bouwen of verbouwen. Deze machine is onmisbaar omdat hij beton mengt, en beton is cruciaal om funderingen, vloeren, muren en andere structurele elementen te kunnen maken. Wanneer je beton gaat maken, is het heel belangrijk om de juiste verhoudingen van grind, cement, zand en water te respecteren, zodat je een consistent en sterk betonmengsel verkrijgt.
Dit proces wordt gemakkelijk en efficiënt gemaakt door het gebruik van een betonmolen. Omdat de trommel van de molen steeds blijft roteren, worden de ingrediënten voor je beton grondig gemengd. Het uniforme mengsel dat hierdoor ontstaat, kan gemakkelijk worden gegoten en gevormd. Door gebruik te maken van een betonmolen, ben je zeker van een consistente kwaliteit van je beton en dus ook van de structurele integriteit van je bouwwerk. Afhankelijk van de aard en de schaal van het bouwwerk dat je gaat neerzetten, zijn er verschillende soorten betonmolens verkrijgbaar. 

Meest veelzijdige bouwmateriaal

Een ander onmisbaar bouwmateriaal dat je voor ontzettend veel doeleinden kunt inzetten, zijn OSB platen. OSB staat voor of Oriented Strand Board. Dit wil zeggen dat de platen bestaan uit samengeperste houtsnippers en harsen die onder hoge druk worden samengeperst tot het stevige platen zijn. Hierdoor ontstaat een ontzettend veelzijdig bouwmateriaal dat je zowel in vloeren en wanden gebruikt, als bij het maken van bepaalde dakelementen.  Omdat OSB platen zoveel voordelen bieden, zijn ze erg populair voor diverse toepassingen in de bouwsector. 

Voordelen van OSB platen

Eerst en vooral zijn OSB platen een betaalbaar materiaal dat gemakkelijk te verkrijgen is. Je kunt ze dus ook gebruiken wanneer je bouwbudget beperkt is. Verder zijn deze platen duurzaam en sterk. Hierdoor zijn ze bestand tegen zware belastingen en kun je ze probleemloos langdurig gebruiken. Omdat OSB platen een uniforme structuur hebben, zorgen ze ook voor een goede dimensionele stabiliteit. Dit is essentieel voor het behoud van de integriteit van je woning. Bovendien zijn deze platen ook gemakkelijk te installeren en te bewerken. Dit maakt dat je ze voor verschillende bouwtoepassingen kunt inzetten, ook wanneer je een doe-het-zelver bent. Na het plaatsen van je vloeren, muren of dakbedekking met behulp van OSB platen, kun je ze gaan afwerken met zowel tegels, laminaat, verf of andere materialen. De platen zijn ontzettend compatibel, waardoor je niet beperkt wordt in je keuze van afwerking.