Heb je weleens te maken gehad met een lekkende waterleiding? Dan is de kans groot dat dit werd veroorzaakt door een defecte afdichting. Een afdichting is een klein onderdeel dat als doel heeft lekkages tegen te gaan. Dit kleine onderdeel heeft een grote functie. Zonder de aanwezigheid van een kwalitatief goede afdichting is een product zoals een waterleiding niet functioneel. Onderschat de functie van dit kleine onderdeeltje dus niet en investeer in kwaliteit.

Voor iedere situatie een passende afdichting

Omdat afdichtingen doorgaans klein zijn, wordt de functie ervan nog weleens onderschat. Echter, deze kleine onderdelen leveren een grote bijdrage aan de functionaliteit van een product. Wanneer een waterleiding niet over een passende afdichting beschikt, is een lekkage met wateroverlast tot gevolg onoverkomelijk. De functie van dit kleine onderdeeltje moet dus niet worden onderschat. Niet alleen bij waterleidingen, maar ook bij tal van andere soorten producten spelen afdichtingen een grote rol. Zo zijn er bijvoorbeeld nagenoeg geen machines te bedenken die niet over een afdichting beschikken. Er bestaan zelfs afdichtingen die functioneel zijn op roterende onderdelen. Een V-ring is een mooi voorbeeld van zo’n afdichting. Deze afdichting kan goed tegen weerstand en is daarnaast goed in staat al het vuil van buitenaf te weren.

Welke afdichting is geschikt?

Wanneer je voor jouw product op zoek bent naar een afdichting, zal je merken dat het aanbod heel divers is. Er zijn tal van verschillende soorten afdichtingen verkrijgbaar met elk een andere functie. Waar moet jouw afdichting tegen bestand zijn? Is het van belang dat hij bestand is tegen hoge temperaturen of moet de chemische bestendigheid juist hoog zijn? Wanneer jouw afdichting een hoge chemische én thermische bestendigheid moet hebben, biedt een afdichting van FKM uitkomst. Dit type afdichting is namelijk uitermate goed bestand tegen verschillende soorten koolwaterstoffen, oliën en vetten. Ga voor jezelf na welke functie jouw afdichting moet bekleden en vind een passende oplossing.

Waarom de kwaliteit zo belangrijk is

Zoals gezegd zijn afdichtingen kleine onderdeeltjes. Toch zijn deze kleine onderdelen in veel gevallen onmisbaar. Veel producten zijn zelfs niet functioneel zonder een afdichting. Omdat een afdichting zo’n belangrijke functie bekleedt, is het van belang dat de kwaliteit ervan goed is. Wanneer je voor jouw waterleiding kiest voor een afdichting van slechte kwaliteit, is de kans groot dat deze niet lang meegaat. Afdichtingen krijgen doorgaans met veel weerstand te maken waardoor de weerbaarheid ervan groot moet zijn. Door te investeren in een kwalitatief goede afdichting investeer je in de kwaliteit van het totaalproduct. Een product kan immers alleen van hoge kwaliteit zijn als het is opgebouwd uit kwalitatief hoogstaande onderdelen.