Als de eerste zonnestralen verschijnen wil je daar natuurlijk volop van genieten. Heb je alleen een klein balkon tot je beschikking? Ook daar kan je eenvoudig een zomerse oase van maken. We delen een paar ideeën om je balkon te transformeren.

Weg met de grijze vloer

Balkons hebben vaak dezelfde universele betonnen vloer. Een praktische kleur waarop vuil lastig te spotten is, maar verre van gezellig. Begin daarom met een nieuwe ondergrond. Ga aan de slag met kunstgras voor een botanische look, zonder al het gedoe van echt gras. Je zal zien dat het balkon er een stuk levendiger uitziet door de groene sprieten. Een andere populaire optie zijn houten tuintegels of vlonderplanken. De houtlook geeft je balkon een warme, natuurlijke sfeer. Dankzij de neutrale kleur ben je qua inrichting helemaal vrij. Je kan de nieuwe vloer of kunstgras zelf leggen, maar je kan ook Zoofy inschakelen om jezelf te ontlasten. Het is tenslotte zomer!

Kleur op de muren

In een huurwoning kan je niet al te veel veranderen tenzij je een deel van je borg wil inleveren. Toch is een likje verf gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Dit hangt wel af van de soort muur, dus check even de verf en het huurcontract voordat je aan de slag gaat. Maak de muur wit voor een moderne look of kleur buiten de lijntjes door een contrasterende kleur te kiezen. Hippe kleuren zijn bijvoorbeeld donkergroen of mosterdgeel. Durf je het niet aan om te verven? Verander de muur dan op een andere manier, bijvoorbeeld met vrolijke lichtslingers of een zelfgemaakt schilderij.

Elke centimeter benutten

Het is altijd passen en meten met een balkon. Je wilt er enerzijds lekker zitten, maar een mooi aanzicht is ook fijn. Het een heeft gelukkig geen invloed op de ander, als je het tenminste slim inricht. Goede klussers kunnen over de balkonreling een uitklaptafel maken. Dan heb je genoeg plek voor een borreltje of spelletje. Klaar? Inklappen en je hebt nergens last van. Een andere tip is de palletbank. Een pallet kan je vaak gratis ophalen in de buurt, dus het is nog lekker budgetproof ook. Alleen nog op maat snijden en naar de hoek slepen. Voor extra comfort kan je het voorzien van een matras en sfeervolle kussens.

Accessoires

Net als in huis geldt dat accessoires het geheel afmaken. Drapeer een schapenkleed over een bistrostoeltje, leg wat leuke tijdschriften op tafel en hang een paar led lampionnen op. Dit zorgt direct voor een gezellige sfeer. Heb je weinig vierkante meter? Werk dan in de hoogte. Hang een paar planken op of maak gebruik van een stellage. Hier kan je ook leuke  planten in opbergen. Accessoires hoeven niet veel te kosten. Je kan ook kratjes gebruiken als opbergkist en elektrische kaarsen doen prima dienst als lampjes. Extra tip: lichte kleuren laten de ruimte een stuk openlijker (en dus groter) lijken.