Er wordt bij het kiezen van een vloerbedekking steeds vaker gekozen voor een gietvloer. Dit komt, omdat de gietvloeren die tegenwoordig worden gebruikt veel voordelen hebben. Dat een tegelvloer koud aandoet en dat je bij een houten vloer moet oppassen dat je er geen beschadigingen op aanbrengt, heb je bij een gietvloer geen last van. In de praktijk kun je uit verschillende soorten materialen kiezen die je zou kunnen gebruiken als gietvloer in je woning. Toch zal er voor een gietvloer in een woning over het algemeen voor polyurethaan worden gekozen. Het is een materiaalsoort dat over iedere bestaande vloer gelegd kan worden. Ook kan een pu gietvloer over een vloerverwarming worden aangebracht. Omdat een pu gietvloer in zeer veel verschillende kleuren geleverd kan worden, is hij bij ieder interieur toepasbaar. Een pu gietvloer is ook in staat om de werking van de ondervloer op te vangen, zodat er geen scheuren zullen ontstaan. Omdat hij ook geen water doorlaat, is hij zeer geschikt voor een badkamer en keuken. Doordat hij geluidsabsorberend en enigszins elastisch is hij zeer geschikt voor een kinderkamer. Naast polyurethaan kunnen ook epoxyharsvloeren,  marmertapijten, troffelvloeren en cementgebonden vloeren worden gebruikt. Toch wordt over het algemeen voor PU gietvloeren gekozen, omdat ze prettiger zijn in een woning.

Het leggen van een gietvloer

Je moet beginnen met de juiste kleur uit te zoeken. Wanneer je het materiaal in huis hebt, kan het aangebracht worden. Je zou een gietvloer zelf kunnen leggen, maar het is veel verstandiger om dat te laten doen door een vakman. Op de eerste plaats moet ernaar gekeken worden of de vloer egaal en vlak is. Eventuele scheuren in de bestaande vloer kunnen door het gebruik van een gietvloer worden weggewerkt. De vakman zal eerst alles zeer goed schoonmaken. Het geheel moet vrij van stof zijn. Daarna zal hij het materiaal van de gietvloer in banen over de bestaande vloer gieten. Vervolgens zal hij het materiaal verspreiden, zodat het mooi vlak kan opdrogen. Doordat de vloer door een specialist is gelegd, zal het over het algemeen wel goed zijn. Toch kan er iets zijn dat je niet bevalt. Dan zal de specialist dat helemaal goed voor je oplossen.

Wat kost een gietvloer?

Het is moeilijk om een vaste prijs aan te geven wat kost een gietvloer in de praktijk. Wanneer je de prijs per vierkante meter wil weten zal dat voor een groot oppervlak goedkoper zijn, dan voor een klein oppervlak. Wanneer de ondervloer eerst nog geëgaliseerd moet worden, zullen de kosten hoger zijn, dan wanneer dat niet hoeft te gebeuren. Over het algemeen vallen de prijzen voor een gietvloer mee. Op de vraag “wat kost een gietvloer” is dus geen eenduidig antwoord te geven. Wanneer je uitgaat van een richtprijs van € 100 per vierkante meter, dan zit je aan de veilige kant.