Een beukenhaag is in Nederland in menig tuin terug te vinden. Het is een mooie haag uit de beukenfamilie die veelal gebruikt wordt als natuurlijke afscheiding van je buren of om een apart hoekje in je tuin te creëren. De haag is het hele jaar door vol, waardoor privacy ook het hele jaar gegarandeerd is. Wel zo handig als je in de winter niet recht de tuin van de buren in wilt kijken. Wil jij ook een groene afscheiding in je tuin? Dan moet je dit zeker weten over de beukenhaag. 

Een beukenhaag is géén haagbeuk

Om misverstanden uit de wereld te helpen en te voorkomen dat je de verkeerde plant koopt, een beukenhaag is geen haagbeuk. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald omdat de namen op elkaar lijken, maar ze zijn toch echt niet hetzelfde. Het verschil zit hem niet alleen in het feit dat ze uit twee verschillende families komen, maar ook in het feit dat beukenhagen winterhard zijn en de haagbeuk niet. Dit houdt in dat de beukenhaag ook in de winter zijn volheid behoudt, waar een haagbeuk een groot deel van zijn blad verliest. Voor privacy in je tuin is de beukenhaag dus een betere oplossing. 

Planten tussen oktober en april 

Wanneer je hebt besloten dat je de beukenhaag als nieuwe erfafscheiding wilt hebben, is het nog wel van belang dat je deze op het juiste moment plant. De beste tijd om dat te doen is tussen oktober en april. De haag heeft dan zijn rustperiode en kan ik alle rust wennen aan zijn nieuwe plekje. In het voorjaar komt de bladgroei weer op gang en dan heeft de haag genoeg tijd gehad om aan te sterken. Hierdoor blijft de haag lang mooi. 

Zo houd je een beukenhaag mooi

Iedere plant vergt wel wat qua onderhoud, zo ook de beukenhaag. Wanneer je een strakke haag wilt en niet zo’n overwoekerende, dan is tweemaal per jaar snoeien nodig. De beste tijd om dat te doen is tussen eind mei en half juni en in de herfst nog een keertje. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar zodat je de bladeren goed af kunt knippen. Knip van boven naar onder en zorg dat je overal ongeveer evenveel weghaalt. Het snoeien van de haag is vooral in het begin van zijn leven erg belangrijk omdat de haag hierdoor mooier gaat groeien en overal even vol wordt.