Geluidsoverlast is de meest voorkomende klacht die er is. Al jaren kampen er verschillende mensen met last van hun buren of buurtgenoten. Niks is vervelender dan dat, maar war kun je er nou aan doen? Lees hier 3 tips om dit op te lossen.
Maak het bespreekbaar
Dit is misschien wel de belangrijkste, je lost niks op door boos te worden en te gaan schreeuwen. Het is erg belangrijk dat je het bespreekbaar maakt en het gesprek aangaat. Vertel rustig waar je mee zit en wat jullie er eventueel aan kunnen doen om het op te lossen. Mocht je daar nou echt niet uitkomen dan kun je een derde partij inschakelen, maar probeer het eerst altijd zelf. Je kunt overigens ook bepaalde afspraken maken over de tijden waarin er geluid mag worden gemaakt. Zo doe je elkaar allebei een plezier en neem je niemand iets af.
Doe een geluid test
Mocht je er samen toch niet uitkomen kun je een partij inschakelen die het geluid kan meten. Zo weet je zeker of er geluidsoverlast is en of er iets aan moet worden gedaan. Zo kun je dus uitsluiten of het overlast is en het oplossen. Een van de dingen die je dan kunt doen is geluiddemping of geluidsabsorberende palen plaatsen. Hier kun je een externe partij voor inhuren. Mocht er uit de test komen dat het geen geluidsoverlast is, is dat natuurlijk heel erg vervelend. Probeer hier dan alsnog samen afspraken over te maken.
Realistisch blijven is moeilijk
Daarnaast is het ook belangrijk een beetje realistisch te blijven. Zo heb je buren en die leven nou eenmaal ook. Geluid is dus niet meer dan normaal en vraag jezelf dan ook af wanneer dit echt overlast wordt. Sommige geluiden kun je nou eenmaal niet omheen. Vooral als je in een stad woont. Het is lastig als je het eenmaal dwars zit om dan nog rustig te blijven, maar blijf wel relativeren naar jezelf toe. Je kunt dus ook altijd een geluidstest doen om er zeker van te zijn of het overlast is.