Het selecteren van de hobby van het bouwen van modelspoorbanen is een van de betere keuzes die iedereen kan maken voor het gebruik van hun tijd. Vergis je niet, dit is geen hobby die alleen voor gepensioneerden met voldoende tijd op handen is. In feite is modelspoorbaan door de jaren heen gestegen tot zo’n hoge populariteit, dat mensen uit alle geledingen van het leven, geslacht en leeftijd, zich hebben verbonden aan deze geweldige hobby.

Niet alleen biedt deze hobby zijn deelnemers een uitlaatklep om hun creatieve talenten te demonstreren, het kan je mogelijk ook laten onderdompelen in een verleden tijdperk, rijk aan historische feiten. Modelbaan is een hobby die ook gezinnen bij elkaar kan brengen, waarbij elk lid deelneemt aan de planning en bouw van hun modelbaanlay-outs. Met alle verschillende aspecten die betrokken zijn bij het worden van een modelspoorder, wordt tijd iets dat de meeste enthousiastelingen uit het oog verliezen tijdens het werken met deze unieke hobby, en gezien alle moeilijke uitdagingen waarmee we in ons dagelijks leven worden geconfronteerd, de therapeutische waarde die deze hobby biedt is onmisbaar.

Bij het beginnen met modelspoorbaan is het het beste om bij elke nieuwe onderneming te schetsen wat de basisvereisten zijn en de volgende stappen zouden u moeten helpen:

1. De eerste en belangrijkste kwestie om de financiƫn te overwegen die u beschikbaar hebt om u aan deze onderneming te binden. Modelbaan is niet zonder kosten en kan behoorlijk prijzig worden. Het goede nieuws is dat je heel bescheiden en op elk niveau kunt beginnen en geleidelijk aan je treincollectie en lay-out kunt uitbreiden zoals je je kunt veroorloven.

2. Nadat u hebt bepaald wat uw initiƫle opstartkosten zullen zijn, is de volgende stap om te beslissen welke schaal en meter u wilt gebruiken. Als u nieuw bent in het bouwen van modelspoorwegen, kan de kwestie van schaal en spoorbreedte iets eenvoudiger worden gemaakt door eenvoudigweg precies te weten wat deze twee termen betekenen.

Schaal: de eenvoudigste manier om schaal te beschrijven is het vergelijkbare verschil in grootte van de modelspoorbaan ten opzichte van het overeenkomstige prototype op ware grootte. De HO-modeltrein is bijvoorbeeld 1/60 van de grootte van zijn echte tegenhanger.

Spoor: Simpel gezegd, spoorwijdte is de afstand of meting tussen de twee buitenrails van het spoor bij verwijzing naar modeltreinen. De meting wordt genomen vanuit het midden van de twee buitenrails bij speelgoedmodeltreinen.

3. De volgende stap in het proces is om daadwerkelijk te kiezen uit welke modelschaaltrein u aan uw spoorweg toevoegt, en u kunt uit verschillende kiezen. Bij uw keuze wordt rekening gehouden met een aantal factoren, waarvan de meeste verband houden met het budget en de hoeveelheid ruimte die u beschikbaar hebt voor uw lay-out.