Wie werkt in de industrie, rail of waterbouw, zal regelmatig in de grond moeten graven. Geen enkel probleem natuurlijk, hier zijn machines voor, maar onder de grond ligt vaak nogal het nodige. Wie gaat graven in een gebied waar gewerkt en gewoond wordt, zal al snel de nodige leidingen en kabels tegenkomen en het is van belang dat deze ongestoord blijven liggen. Niemand wil een waterleiding beschadigen, niemand wil per ongeluk een elektriciteitskabel raken en de gevaren die daarbij komen kijken ervaren. Om dat allemaal te voorkomen, doe je aan leidingdetectie. Hiermee ga je veilig te werk.

Wat zijn de gevaren van het graven zonder leidingdetectie?

Met ‘graven’ bedoelen we overigens niet gelijk het graven met een schep. Wie een overleden konijn wil begraven, hoeft over het algemeen niet bang te zijn dat hij per ongeluk het internet voor de hele buurt laat verdwijnen. Leidingen en kabels liggen wel wat dieper dan dat en een schep is hier vaak niet direct een bedreiging voor. Nee, het gevaar zit hem in de graafmachines. Deze beschikken niet alleen over veel meer kracht dan een man en zijn schep, ze graven ook veel dieper. En dan komen die kabels en leidingen wel degelijk in het zicht; ga maar diep genoeg en je komt ze vanzelf tegen. En wie een beetje te enthousiast met de graafmachine te werk gaat, kan zomaar dwars door die leidingen en kabels heen beuken, waardoor je de poppen aan het dansen hebt. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je een waterleiding raakt, of wat de gevaren zijn als je een elektriciteitskabel doormidden graaft met je JCB. 

Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Gelukkig is daar iets aan te doen. Die kabels en leidingen zijn namelijk niet lukraak ergens neergelegd. Ze zijn met zorg geplaatst en die plaatsing is volledig geregistreerd. Als er ergens een nieuwe woonwijk uit de grond wordt gestampt, wordt de aanleg van al deze kabels meegenomen in de plannen en dus staat het allemaal op papier. Deze gegevens zijn op te vragen, zodat je straks goed weet wat je kan verwachten. Leidingdetectie maakt de hele onderneming een stuk veiliger en geeft je de kennis die je nodig hebt om veilig te werk te gaan. Hiervoor kan je een partij in de arm nemen die je volledig ontzorgt en de zorgen dus helemaal wegneemt. Want het is soms nogal een klusje, het vinden van die leidingen en kabels. Als je dat liever overlaat aan de expert, is dat bijzonder begrijpelijk.

Kan je blind varen op wat de gegevens zeggen?

Niet helemaal. Natuurlijk geeft het een uitstekend beeld van wat je ongeveer kan verwachten, maar het is niet gezegd dat de gegevens na al die jaren nog altijd op de centimeter correct zijn. Grond beweegt namelijk. Niet uitgesproken heftig – althans, niet hier in Nederland – maar het beweegt wel degelijk. En dus kan het zijn dat de leidingen die veertig jaar geleden gelegd zijn, na verloop van tijd een beetje verschuiven. Dat is helemaal niet erg, maar voor wie met de graafmachine klaarstaat is het wel goed om te weten. Vaar daarom niet blind op de gegevens die je krijgt, maar graaf enkele sleuven als proef, of steek in de grond voordat je de kracht van de machine erop loslaat.

Staalband nodig? Bij Cyklop bent u hiervoor aan het juiste adres!