Elke nieuwe woning moet sinds 2006 verplicht over een ventilatiesysteem beschikken. Je hebt vandaag de dag verschillende soorten systemen, gaande van een natuurlijk systeem tot een volledig mechanisch systeem. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.
Hoe werkt een ventilatiesysteem?
Wanneer je een huis renoveert of bouwt, wordt er een extra focus gelegd op energiezuinigheid. Omdat je je energiefactuur zo laag mogelijk wil houden, is de kans groot dat je je woning luchtdicht gaat isoleren. Belangrijk om te weten is dat er nog wel voldoende ventilatie moet zijn in je woning om een goede luchtkwaliteit te kunnen verzekeren.
Hierdoor is beslist dat elke woning over een ventilatiesysteem moet beschikken die de uitgeademde lucht naar buiten zuigt en zuurstofrijke lucht naar binnen blaast. Welk type ventilatiesysteem je kiest, mag je zelf bepalen. Vandaag de dag is het mechanische systeem echter het meest populair.
Wanneer je een ventilatiesysteem laat plaatsen, heb je ook de juiste filters nodig. De meeste filters moeten ongeveer elk half jaar vervangen worden. Je hebt keuze in verschillende filters. Zehnder garandeert bijvoorbeeld de beste luchtkwaliteit. Wil je graag een volledige filterset? Dan is Swegon misschien wel een mogelijkheid.
Welke ventilatiesystemen bestaan er?
Zoals hierboven al is gezegd, bestaan er verschillende soorten ventilatiesystemen, meer bepaald vier soorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Daarnaast kan je ook voor een ventilatiesysteem kiezen dat beide combineert.
Ventilatiesysteem A is de goedkoopste manier om te ventileren omdat het volledig natuurlijk verloopt. Je hoeft dus geen extra toestellen te plaatsen die de ventilatie laat werken. Het grootste voordeel is het prijskaartje, het grootste nadeel is dat er geen regelmaat in de ventilatie zit. Je bent volledig afhankelijk van onder meer de wind. Wanneer er veel wind is, zullen je ruimtes dus sneller afkoelen.
Bij ventilatiesysteem B gebeurt de toevoer van de lucht mechanisch en de afvoer natuurlijk. Dit systeem is het tweede goedkoopste systeem, maar ook hier loop je veel risico op warmteverlies omdat de afvoer in contact staat met de buitenlucht. Bij systeem C gebeurt de toevoer natuurlijk en de afvoer mechanisch. Het nadeel bij dit systeem is dat de inkomende lucht niet wordt gefilterd, waardoor er veel stof en vervuiling in je woning terechtkomt.
Het meest gekozen ventilatiesysteem, is systeem D. Hier verloopt zowel toevoer als afvoer volledig mechanisch. Bovendien werkt dit systeem ook met een warmtewisselaar zodat aangevoerde koude lucht kan opgewarmd worden door de afgevoerde warme lucht. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je stookkosten en dus op je energiefactuur.
Vraag bij de installatie van het ventilatiesysteem ook raad over de juiste filters.