Droge zomers komen steeds vaker voor in Nederland en met die droogte, komen ook de kopzorgen over de planten in de tuin. Want, dat mag geen verrassing zijn, planten hebben water nodig om goed te kunnen groeien. En als dat natuurlijke water uitblijft, moet je overgaan op andere middelen om ervoor te zorgen dat je planten in goede staat blijven. Dit kan via de tuinslang, maar er is een meer duurzame manier: een beregeningsinstallatie.

Wat is een beregeningsinstallatie?

Met een beregeningsinstallatie wordt een installatie bedoeld, die water uit een natuurlijke bron haalt en vervolgens verdeelt over de planten via diverse sproeiers. Dit water wordt vaak door een beregeningspomp omhoog gehaald. Deze beregeningspompen komen in allerlei soorten en maten, maar allemaal hebben ze gemeen dat ze water kunnen oppompen en vervolgens kunnen doorsturen naar diverse leidingen. De pompen kunnen gemaakt zijn om grote hoeveelheden water in korte tijd op te pompen, maar ze bestaan natuurlijk ook voor de installaties in kleinere tuinen. Deze pompen zijn kleiner van stuk en hebben minder kracht dan de grote varianten. Die grote varianten lopen op brandstof en zijn vaak gemaakt voor agrarisch gebruik, omdat ze in een keer grote hoeveelheden water kunnen oppompen en dus ook veel grotere oppervlakken van water kunnen voorzien.

De natuurlijke waterbron

Zoals gezegd, halen deze pompen het water uit een natuurlijke bron, wat het gebruik van leidingwater overbodig maakt en de hele installatie dus een stuk duurzamer maakt. Denk bij die natuurlijke bronnen aan sloten, vijvers, meertjes of zelfs grondwater. Grondwater is, anders dan oppervlaktewater, water dat onder de grond zit en dus alleen bereikt kan worden via een bronboring. Zo’n bronboring verloopt met specialistische apparatuur, die gemaakt is om bronwater snel en effectief te bereiken, zodat er een filter geplaatst kan worden en je planten straks door schoon en natuurlijk water beregend worden. Maar ook als je dus een sloot of ander oppervlaktewater in de buurt hebt, kan je uitstekend gebruik maken van een beregeningspomp. 

Leidingen onder de grond

Het opgepompte water wordt vervolgens via diverse leidingen naar de sproeiers vervoerd. Deze leidingen zitten vaak onder de grond en worden dus subtiel weggewerkt. En dat is fijn voor mensen die liever niet een uitgebreide installatie in de tuin hebben; je zal amper iets zien van deze beregeningsinstallatie, omdat het allemaal netjes wordt weggewerkt. Ook de sproeiers kunnen zeer goed verstopt worden. Er bestaan zelfs sproeiers die alleen te zien zijn als ze in actie komen; deze pop-up sproeiers schieten omhoog om het water te sproeien en verdwijnen dan weer uit het zicht.

Geen zorgen meer over droog weer

Dankzij een beregeningsinstallatie zijn de zorgen over droog weer verleden tijd. Deze installaties zorgen ervoor dat je planten altijd voldoende water krijgen en je dus niet steeds in actie hoeft te komen als het hemelwater op zich laat wachten. En dus heb je de hele zomer een prachtige, bloeiende en gezonde tuin, waar je optimaal van kan genieten. En dat zonder ook maar een keer met de tuinslang in de weer te hoeven zijn.